Totalne i parcijalne proteze

protezaTotalne i parcijalne proteze su protetski nadomjesci koji se u stomatologiji koriste još od 15 st., a služe za nadomjestak većeg broja zuba gdje su preostali zubi tako raspoređeni da nismo u mogućnosti izraditi fiksni protetski nadomjestak ili kod potpune bezubosti do koje je došlo bilo zbog opsežnih karijesa ili nekih drugih dentalnih bolesti.

Izrada zubnih nadomjestaka izrazito je bitna iz slijedećih razloga:
– pomaže kod žvakanja i hranjenja
– pomaže kod govora jer zubi imaju izrazito važnu ulogu kod izgovaranja pravilnih zvukova
– proteze služe da drže zube u zubnom luku kako ne bi došlo do pomicanja preostalih zuba
– da bi pacijent izgledao mlađe jer zubi pridržavaju muskulaturu lica čime se smanjuju bore
– da bi se pacijentu vratio osmjeh na lice
Kako nošenje takvih proteza kod mnogih pacijenata izaziva nelagodu i osjećaj stranog tijela u ustima zbog nedovoljne retencije na samom grebenu sluznice, danas je moguće izraditi mobilnu protezu fiksiranu na implantatima čime se postiže znatno bolja retencija, a samim time znatno lakše nošenje takve proteze i bolja funkcionalnost.

Metalne proteze

Izrađuju se u slučajevima gdje je došlo do djelomičnog gubitka zuba no zbog rasporeda preostalih zuba ne postoji mogućnost izrade fiksnog nadomjestka.
Parcijalne proteze uglavnom se izrađuju od metala Wironita i akrilata, a vrlo se često koriste u kombiniranim radovima s mostovima ili krunicama.
U tim se slučajevima veza koja povezuje fiksni rad s mobilnom protezom može vrlo dobro estetski izvesti putem etečmena, odnosno ankera – nevidljivih veza za razliku od nekadašnjih kvačica koje se danas iz estetskih razloga sve manje upotrebljavaju.

proteze