Krunice

kruniceSvako veće oštećenje ili trauma zuba zahtjeva estetsku i funkcionalnu rekonstrukciju zuba protetskom krunom.
Razlozi zbog kojih dolazi do oštećenja zuba najčešće su nedovoljno održavanje oralne higijene, što dovodi do pojave karijesa, neredovita posjeta stomatologu, pretjerano uzimanje slatke hrane  ili konzumacija  pretvrde hrane što može uzrokovati frakruru zuba.
Izrada protetske  krunice jedna od najefektnijih mogućnosti za prekrivanje oštećenog zuba kojem je potrebna restauracija, bilo zbog boje, čvrstoće ili veličine samog zuba, a u čestim slučajevima služi i kao nosač mosta.

Krunicom se štiti zub koji je zahvaćen velikim karijesom, njome se restaurira frakturirani zub ili se prekriva diskolorirani zub.
Krunice se izrađuju u zubotehničkom laboratoriju od vrhunskog porculana( keramike) sa metalnom  bazom – metalno-keramičke krunice ili bez metalne baze zirkon-keramičke krunice čime  dobivamo  savršeno prirodan izgled zuba.
Uslijed dugotrajnog nedostatka pojedinog zuba u usnoj šupljini dolazi do tzv.”putovanja” ili izokretanja susjednih zuba u prazan prostor, a samim time i do poremećaja zagriza. Vrlo često ovi poremećaji usko su vezani i s upalnim promjenama i bolestima zubnog mesa i parodonta, te održavanje oralne higijene postaje znatno teže, a mogu se javiti i govorni poremećaji. Iz tih je razloga uvijek potrebno nadoknaditi izvađeni zub kako ne bi došlo do neželjenih posljedica nedostatka pojedinog zuba.