Implantati

implantatiImplantat je titanijski vijak koji se kirurški ugrađuje u čeljusnu kost i zamjenjuje korijen zuba. Može se ugraditi u gornju i donju čeljust.
Implantatom se nadomješta pojedini zub kojeg smo izgubili u cijelosti.
U nekim slučajevima indicirana je ugradnja implantata kako bismo izbjegli brušenje susjednih zuba za izradu mosta ukoliko su ti zubi intaktni ili nisu dovoljni za opterećenje mostom.
Implantati se izrađuju od biokompatibilnog materijala, te u potpunosti zadovoljavaju estetskim i funkcionalnim zahtjevima.

Ugradnja implantata izvodi se ambulantno u lokalnoj anesteziji, a indikacije ugradnje samog implantata ovise prvenstveno o nalazu Rtg- a i općem zdravstvenom stanju pacijenta.
Postupak ugradnje implantata najčešće se izvodi u dva koraka.
U prvom posjetu implantat se ugradi u kost i prekrije sluznicom, te nakon perioda cijeljenja (oseointegracije) koje traje od 3 – 6 mjeseci stavlja se vanjski dio implantata i izrađuje keramička zubna kruna.

Osim ugradnje pojedinačnog implantata danas postoje alternativni postupci kod bezubih čeljusti – mobilna proteza fiksirana na implantate čime se osigurava znatno bolja retencija proteze jer su implantati usidreni u kosti, pa se time izbjegava iritacija zubnog mesa, a time i bolja funkcija, te lakše nošenje takvih proteza.
Nakon ugradnje implantata potrebno je pravilno održavanje oralne higijene, te redoviti kontrolni pregledi kako bi održali usnu šupljinu i sluznicu zdravom dugi niz godina.